wtorek, 3 marca 2015

Płatki owsiane






Lubicie owsiankę? Ja tak :) Nie jestem jej przesadnie wierna, ale jeżeli płatki, to właśnie te.
Dzisiaj ten temat, bo właśnie w Gazecie.pl przeczytałam ile cukru zawierają "zdrowe" płatki śniadaniowe, które kiedyś kupowałam dzieciom. Myślę, że i teraz wiele wiele osób karmi nimi swoje dzieci. A może nie? Moda na wychowywanie dzieci bez cukru się upowszechnia, więc jest nadzieja.

Na wszelki wypadek, jeżeli komuś umknęło polecam:

Brzmi nieprawdopodobnie, ale tak jest. W 100 gramach płatków śniadaniowych jest nawet 7 gramów cukru więcej niż w szklance coli. (www)
A przecież owsianka, płatki jaglane, orkiszowe lub inne są równie smaczne i bez porównia zdrowsze. Owszem trzeba torochę pomysłowości, żeby maluchy przekonakć, że są tak samo atrakcyjne, jak te z reklamy...
Co nam daje owsianka? Codzienne jedzenie płatków obniża poziom cholesterolu i dobrze wpływa na serce, poprawia pracę jelit i doskonale oczyszcza organizm. Pomaga nawet w depresji. Płatki połączone z owocami, jogurtem lub warzywami dostarczą niemal wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. (www)
Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że owsianka jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika.Owies jest bogaty w fitoestrogeny – hormony, których z upływem lat zaczyna brakować w kobiecym organizmie. Fitoestrogeny pomagają paniom zachować dłużej zdrowie i urodę. 



Jak przygotować danie z płatkami owsianymi? Tutaj pole do popisu jest ogromne. Znalazłam przepisy na słodko i "wytrawne". Jedynym ograniczeniem są upodobania smakowe i fantazja. Osianka nie ma wyraźnego smaku, więc można ją łączyć z wieloma produkatami.

Polecam słodkie ciasteczka - http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/ciasteczka-owsiane-z-bakaliami-i-solonym-karmelem-bezglutenowe/


oraz deser http://mbrzegowy.blogspot.com/2014/04/owsianka-z-szarlotka-deser-dla-dorosych.html

a także:
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/owsianka-w-jadlospisie-trzy-kreatywne-przepisy-na-owsianke_40769.html
http://agnieszkamaciag.pl/moje-sniadanie-jak-przygotowac-owsianke-by-byla-pyszna-i-zdrowa/




PS. Płatki owsiane możemy również wykorzystać w celach kosmetycznych, jako maseczkę, która poprawia wygląd skóry. Jest światna dla cery trądzikowej.
Jednak ja wolę płatki w surówce piękności - najbardziej znanym "wynalazkiem" Heleny Rubinstein. Pani Rubinstein polecała ją swoim klientkom zapewniając, że codzienne spożywanie tej surówki poprawi wygląd ich skóry, włosów i paznokci, a przy okazji doda energii na cały dzień! Właściwości surówki doceniają gwiazdy na całym świecie i prawdopodobnie jest to jeden z głównych sekretów ich lśniącej skóry...

Smaczenego :)

KS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz