Przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) towarzyszą zmiany w układzie oddechowym oraz zmiany pozapłucne takie jak m.in. kacheksja, osteoporoza, zanik beztłuszczowej masy ciała, depresja, niedokrwistość oraz zwiększona zapadalność na choroby układu krążenia.
Występujące zaburzenia odżywienia mogą przyjmować dwie formy u osób z POChP sa to:
- niedożywienie (30-60 % u pacjentów hospitalizowanych oraz 10-45 % u pacjentów ambulatoryjnych) - występuje tutaj niedożywienie białkowo - energetyczne. Utrata masy ciała u pacjentów z POChP w szczególności masy mięśni szkieletowych jest związana z większą podatnością na zaostrzenie objawów oddechowych i jest niezależnym czynnikiem ryzyka powstawania licznych powikłań w POChP. U pacjentów z POChP, u których wskaźnik BMI jest poniżej 20 kg/m2 wskazuje na możliwą hospitalizcje tych osób i może wskazywać na ryzyko zaostrzenia objawów choroby. Zalecanymi wskaźnikami BMI to zakres 20 - 25 kg/m2. W leczeniu osób z POChP z niedożywieniem zasadnicza rolę odrywa odpowiednia ilość węglowodanów do tłuszczy z przewagą tłuszczy. Białko jest podawane w ilości w 1 g/kg mc./dzień.
- nadwaga oraz otyłość - należy tutaj dążyć do obniżenia masy ciała. U osób otyłych z POChP są nasilone objawy ze strony układu oddechowego oraz jest obniżona jakość życia w porównaniu z osobami o należnej masie ciała. Jednak coraz częściej wykazuje się na ochronną rolę nadwagi i otyłości w wielu przewlekłych chorobach wyniszczających m.in. w POChP. Te ochronne zjawisko nadwagi i otyłości nazwano "paradoksem otyłości", gdyż według Collins i wsp. [27] potwierdzili, że pacjenci z nadwagą (BMI=25,0-29,9 kg/m2) lub otyłością (BMI>30 kg/m2) byli rzadziej hospitalizowani w przypadku zaostrzenia objawów choroby, niż pacjenci z należną masą ciała lub z niedowagą.
Pacjentom dobrze odżywionym zaleca się zbilansowaną dietę według modelu talerza zdrowego żywienia. Talerz zdrowego odżywiania jest graficzne przedstawienie ogólnych zasad prawidłowego odżywiania. Talerz jest podzielony na cztery części i do każdej części jest przypasowany odpowiedni kolor:
czerwony - owoce
pomarańczowy - produkty zbożowe
zielony – warzywa
fioletowy – produkty białkowe.
niebieski - nabiał.
www |
Zalecenia odnośnie zdrowego żywienia według Instytutu żywności i żywienia:
- Spożywaj posiłki regularnie od 4 do 5 posiłków na dzień co 3-4 godziny.
- Warzywa i owoce jedz najczęściej i niech stanowią połowę, tego co zjadasz. Warzywa powinny stanowić w proporcji 3/4 zaś owoce 1/4.
- Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka, można je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
- Ogranicz spożycie mięsa (szczególnie czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych do ok. 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych, zastąp je olejami roślinnymi.
- Nie dosalaj produktów, zastąp sól ziołami.
- Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
dietetyk Piskorska Barbara
Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora.
Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.
Bibliografia:
- Anker SD, John M, Pedersen PU, et al. ESPEN guidelines on enteral nutrition: cardiology and pulmonology. Clin Nutr 2006, 25(2): 311-318.
- Nishimura Y, Tsursumi M, Nakata H, et al. Relationship between respiratory muscle strength and lean body mass in men with COPD. Chest 1995, 107(5): 1232-1236.
- Shoup R, Dalsky G, Warner S, et al. Body composition and health-related quality of life in patients with obstructive airways disease. Eur Respir J 1997, 10(7): 1576-1580.
- National Institute for Health and Clinical Excellence. Management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease in Adults in Primary and Secondary Care. NICE, London 2010. www.nice.org.uk/CG101 (01.09.2015).
- http://dziecisawazne.pl/talerz-nowa-piramida-zywieniowa/
- L. Sobotka, Podstawy Żywienia klinicznego, Wyd. PZWL, Warszawa, 2008, s.417-420.
- http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/06_PiramidaIZZ_str2.pdf
- obrazek: https://lh5.googleusercontent.com/jfOQ8hcVOZmSyqK4iJ5cxJUh_jOq3Q8vSbuo17yQJwXO9hqFD94QX1ui-9rxtd-hVBEC4u561NDAOpE3y5divBIEwi2mTClJ3RNT-lcTu8wN8yG1Ew
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz