Koktajl - ostatnio często omawiany, zdrowy napój - wypity. Dziś nie zielony, ale czerwony. Zaczynamy sezon truskawkowy! Uwielbiam truskawki. Potem czereśnie, porzeczki, pomidory. Mam więc nadzieję na nowe hasło: "Z czerwonym mi dobrze i zdrowo". Brzmi trochę dwuznacznie, ale mam na myśli wyłącznie zdrowie i estetykę :)
Jednak żeby tak całkiem zielonego nie porzucać - też "zdrowy" i ładny kolor - można zastanowić się nad pyszną przekąską - zielonymi szparagami.
Z tą rośliną ciągle nie możemy się do końca zaprzyjaźnić, ale podejmuję całkiem udane próby. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze mają szparagi i jak je przyrządzić, by działały na partnera tak jak lubczyk czy kawior. (www)
Taka rekomendacja raczej zachęca do konsumpcji. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest szybkie i proste. Cała tajemnica w sposobie podania. Tu dowolność jest duża i można komponować różnie, w zależności od upodobań - z sosem, szynką, jajkiem, łososiem......
Wysoka zawartość potasu, niska podaż sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginą wpływają na moczopędne właściwości szparagów. Już w dawnych czasach wykorzystywano je w leczeniu problemów z obrzękami (artretyzm, reumatyzm), a także łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki zawartości kwasu foliowego szparagi są idealnym składnikiem diety kobiet starających się o zajście w ciążę. Pomimo szerokiej dostępności kwasu foliowego w żywności, niedobory tego składnika są jednymi z najczęściej występujących na świecie. Szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu. Ponadto zawierają duże ilości białka - glutationu, który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera.
Szparagi nadają się zarówno do sałatek, zup oraz jako dodatek do mięsa i ryb. Jak gotować szparagi? Nic prostszego. Wystarczy dokładnie je umyć. Przed gotowaniem białe wypustki należy obrać od góry do dołu. Zielone gotujemy w łupince. Pamiętaj jeszcze o odłamaniu twardej nasady pędu. Przygotowane szparagi wrzuć na osolony wrzątek. Po 12 minutach szparagi są gotowe. Jeśli gotujesz białe szparagi, dodaj do wody soku z cytryny. Nie rób tego w przypadku szparagów zielonych, gdyż cytryna zabarwi je na szaro.
Moje ulubione:
Szparagi z jajkiem (www)
1 pomidor
6 zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
1 jajko
szczypta tymianku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde dolne części. Wrzucamy na oliwę i podsmażamy 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną. Na szparagi wbijamy jajko i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory. Dodatkowo możemy też posypać tartym parmezanem.
I wiele innych tutaj.
KS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz