Biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, jeden z czołowych biologów komórkowych XX wieku, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu, co oznacza, że pH, (potencjał wodorowy) w organizmie jest poniżej normalnego poziomu wynoszącego 7,365. Warburg badał metabolizm guzów nowotworowych oraz oddychanie komórkowe i odkrył, że komórki nowotworowe utrzymują się i rozwijają w niższym pH, już przy pH=6, jest to spowodowane produkcją kwasu mlekowego i podniesionego poziomu CO2. Za to ważne odkrycie, w 1931 roku otrzymał Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny.
Tkanki nowotworowe są kwaśne, natomiast zdrowe tkanki są alkaliczne. (www)
Ponieważ poproszono o raport z wykładu o zakwaszeniu, dziś kilka uwag na ten temat. Całą wiedzę opieram, poza informacjami z wykładu, na książce Beaty Sokołowskiej "Alkaliczny styl życia" i jej blogu www.alkalicznystylzycia.blogspot.com.
Obie pozycje gorąco polecam.
www |
Zakwaszenie organizmu jest poważnym problemem współczesnych ludzi. Jest wynikiem nawyków żywieniowych, które opierają się na przetworzonej żywności. To, co jemy, jest w większości "wyprodukowane" - włączając w to mięso, nabiał (mleko i jego przetwory) a nawet rośliny, które są obecnie produkowane na skalę przemysłową. Są nie tylko ubogie w wartości odżywcze, ale także zawierają wiele groźnych związków chemicznych, które gromadzą nasze organizmy.
Organizm człowieka potrafi bronić się przed toksynami, ale w ograniczonym stopniu. Nadmiary są niestety kumulowane. Równowaga, która powinna panować, zostaje zachwiana, a my zaczynamy chorować. Nie są to procesy dynamiczne, często przez wiele lat "pracujemy" na nasz stan zdrowia. Skutki naszych działań są często poważne. Zapadamy na poważne choroby nazywane cywilizacyjnymi: nowotwory, cukrzycę, otyłość i wiele innych. Skutki zaburzenia równowagi kwasowo - zasadowej naszego organizmu są rozliczne, ale zawsze powodują problemy zdrowotne.
Co więc zrobić? Zmienić styl życia a przede wszystkim nawyki żywieniowe. Ograniczając żywność zakwaszającą, zwiększając udział warzyw i owoców w diecie, właściwie komponując posiłki oraz eliminując chemię z naszego pożywienia mamy szansę przywrócić równowagę. Często do pełnego sukcesu będzie potrzebne wstępne oczyszczenie, które pomoże w pełni cieszyć się nowym programem na życie.
Wiele osób kojarzy odkawszenie organizmu z ochudzaniem, z utratą wagi. Faktycznie wynikiem alkalicznego jedzenia, oczyszczenia jest utrata wagi. Jednak najważniejsza jest poprawa naszego stanu zdrowia - na dzisiaj i na przyszłość.
Beata Sokołowska w swojej książce zachęca do wprowadzenia dodatkowo do naszego życia większej dawki relaksu, ruchu i snu. Zmiany mają mieć charakter holistyczny, mamy zmienić całe swoje życie, nie tylko odżywianie, na zdrowe.
Beata Sokołowska w swojej książce zachęca do wprowadzenia dodatkowo do naszego życia większej dawki relaksu, ruchu i snu. Zmiany mają mieć charakter holistyczny, mamy zmienić całe swoje życie, nie tylko odżywianie, na zdrowe.
Wiele firm proponuje suplementy, które mają wspierać nasze organizmy w działaniach alkalizujących. Są to na pewno sprawdzone i dobrze działające środki, ale wymagają sporych nakładów finansowych.
np.
W moim odczuciu jest to trochę droga na skróty - szukanie pomocy do osiągnięcia celu, który jest w naszym zasięgu. Wymaga to od nas wprowadzenia zmian, często radykalnych. Ale stawką jest nasze zdrowie. Każdy sam musi zdecydować o tym jak chce żyć.
Zachęcam do lektury i przemyślenia. Warto!
KS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz