wtorek, 29 września 2015

Kawa z kardamonem





Ostatnio rzadko piję kawę, więc każda filiżanka jest malutkim świętem. Ponieważ jakoś tak jesiennie i w domu trochę zimno, to trzeba było czegoś na rozgrzewkę. Ze sklepu przybiegłam z torebką kardamonu i przystąpiłam do parzenia kawy. Może ceremoniał nie był specjalnie wyszukany, ale zapach i smak napoju bardzo przyjemny.

Polecam!

Kardamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą; także o właściwościach leczniczych. Po  szafranie i wanilii, jedna z najdroższych. To bardzo przyjemne, że możemy kupić go tak po prostu w sklepie.


Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako środek wzmacniający organizm, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach.  Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza. Może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Jest również skuteczny w zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi. (www)

Kardamon  może być dodatkiem do różnych dań - w tym do kawy. Napój jest bardzo aromatyczny, ma korzenny smak i przyjemnie rozgrzewa.

Podobno masaż z olejkiem kardamonowym również należy do rozgrzewających, zalecanych przy przeziębieniach.



Można również przygotowywać napar na przeziębienia, które teraz panoszą się wśród nas:

Napar kardamonowy na grypę i przeziębienie: 
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki).

Warto spróbować!

KS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz