Ostatnio rzadko piję kawę, więc każda filiżanka jest malutkim świętem. Ponieważ jakoś tak jesiennie i w domu trochę zimno, to trzeba było czegoś na rozgrzewkę. Ze sklepu przybiegłam z torebką kardamonu i przystąpiłam do parzenia kawy. Może ceremoniał nie był specjalnie wyszukany, ale zapach i smak napoju bardzo przyjemny.
Polecam!
Kardamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą; także o właściwościach leczniczych. Po szafranie i wanilii, jedna z najdroższych. To bardzo przyjemne, że możemy kupić go tak po prostu w sklepie.
Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako środek wzmacniający organizm, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza. Może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Jest również skuteczny w zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi. (www)
Kardamon może być dodatkiem do różnych dań - w tym do kawy. Napój jest bardzo aromatyczny, ma korzenny smak i przyjemnie rozgrzewa.
Podobno masaż z olejkiem kardamonowym również należy do rozgrzewających, zalecanych przy przeziębieniach.
Podobno masaż z olejkiem kardamonowym również należy do rozgrzewających, zalecanych przy przeziębieniach.
Można również przygotowywać napar na przeziębienia, które teraz panoszą się wśród nas:
Napar kardamonowy na grypę i przeziębienie:
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić miodem. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki).
Warto spróbować!
KS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz