środa, 9 grudnia 2015

Cukier!





Lubię słodycze, ale staram się ich unikać. Co chwilę znajduję informacje o ich złym wpływie na nasze zdrowie. Jednak ciągle na widok czegoś pysznego, zapominam o szkodliwości i daję się skusić. Bo cukier działa jak narkotyk. Trzeba trochę "przemeblować" w głowie, żeby to zmienić. Może nawet więcej niż trochę. Nałóg to brzmi dość strasznie, ale często mówi się o uzależnieniu od cukru i porównuje z np. alkoholem. Słodkie często kojarzymy z nagrodą, przyjemnością. I tu jest problem - z czasem coraz częściej chcemy tych przyjemności. O ile mówienie o nałogu i uzależnieniu od cukru może być nadużyciem, to jego szkodliwy wpływ na nasz organizm jest pewny. Dlatego ci, którzy jeszcze mogą, niech uważają. Przede wszystkim pamiętajmy o dzieciach. Nie uczmy ich, że najlepszą nagrodą są słodycze.



Jak cukier szkodzi?
Częste jedzenie cukru to wysokie ryzyko pojawienie się chorób: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, miażdżyca, otyłość, nowotwory (jelita grubego, trzustki, piersi – to tylko niektóre przykłady udowodnione naukowo). Czy wiesz, że wiele z tych chorób zostało zdiagnozowanych dopiero pod koniec XIX wieku, kilka lat po tym, gdy cukier zagościł powszechnie na stołach mieszkańców krajów rozwiniętych? jest  to wystarczający powód, aby zarwać ze zgubnym nałogiem. (www)

Rak żywi się cukrem! Za to odkrycie Otto Warburg otrzymał nagrodę Nobla. Cukier odżywia pasożyty i guzy, sprawia, że rosną szybciej. Zakwasza organizm, wpływa na nieprawidłową pracę organów wewnętrznych - głównie wątroby, której zadaniem jest oczyszczanie organizmu.



Zmiana nawyków, choć możliwa, jest trudna. Ciągle obdarowujemy się słodyczami, święta kojarzą się z dużą ilością ciast. Nawet moja ulubiona owsianka z owocami też została określona jako słodka. Fakt - owoce to też cukier. Cukier, to cukier - i biały i brązowy szkodzi. Jednak cukier z owoców nie jest tak niebezpieczny jak rafinowana sacharoza, ale też nie należy przesadzać.


Cukier jest w tak wielu produktach, że czasami trudno w to uwierzyć. Ponoć aż 75% wszystkich przetworzonych produktów spożywczych zawiera cukier. Może wystąpić pod postacią: sacharozy, glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy, dekstrozy, maltodekstryny, syropu glukozowo-fruktozowego i innymi.

Jeżeli cukry występują naturalnie w żywności (owoce, warzywa), to powiązane są z witaminami, minerałami, błonnikiem. Jeżeli zostaną wyekstrahowane do czystej postaci albo przetworzone na drodze reakcji chemicznych, stają się problemem.

Cukier i inne substancje słodzące dostarczają  jedynie dużą dawkę energii, czyli tzw. puste kalorie. Zwłaszcza syrop glukozowo-fruktozowy ma złą reputację, Po pierwsze dlatego, że jest wykorzystywany przy produkcji bardzo wielu produktów spożywczych i wpływa na ich kaloryczność, po drugie problem z fruktozą jest głębszy. Omówiony jest w artykule Katarzyny Tyczyńskiej.


Cukier jest bohaterem bardzo wielu artykułów - niestety negatywnym. Nie należy popadać w fanatyzm, ale jednak warto pamiętać o zdrowiu. Węglowodany są nam potrzebne, ale to te złożone są bardziej zalecane. Jeżeli cukier, to naturalny z owoców i warzyw. Unikajmy żywności przetworzonej, bądźmy aktywni fizycznie i spróbujmy zdrowo zorganizować święta. Ja planuję w ramach aktywności zrobić wreszcie "wielkie porządki" i spróbuję nie pocieszać się słodyczami. No może tylko ciasteczka owsiane z bakaliami :)

Zdrowych i wesołych świąt bez słodyczy pod choinką! 

KS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz