niedziela, 28 grudnia 2014

Kiwi - najzdrowszy owoc świata

Zobaczyłam dzisiaj apetyczny obrazek. Poza tym co przedstawiał, również kolor - zielony - sprawił mi wielką przyjemność ze wzgledu na panującą zimę i mało kolorowy świat za oknem.

Flickr


Kiwi - król witamin - owoc ceniony nie tylko ze względu na smak i oryginalny kolor, ale głównie ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów. Niektórzy określają je mianem bomby witaminowej. 

Owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, E i B, mają także dużo potasu, cynku i niewielkie ilości sodu, pektyn i cukrów. Dzięki zawartości witamin wspomagają leczenie wielu schorzeń, zapobiegają przeziębieniom, ułatwiają leczenie grypy, wpływają na poprawę samopoczucia i działają kojąco na nerwy. 

Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji, chroni przed depresją i nowotworami. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom owoc kiwi ma zbawienny wpływ na serce, a wysoka zawartość witamin C i E zapobiega miażdżycy. Nie wszyscy wiedzą, że kiwi jest sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę. Świetnie sprawdza się również w dietach odchudzających i chroni oczy przed zmianami zwyrodnieniowymi.

Kiwi odmładza skórę

Kiwi zawierają ładunek przyjaznych dla skóry składników odżywczych, takich jak witaminy A, C i E. Te przeciwutleniacze są reklamowane jako najlepsze z trzech przyjaznych dla skóry witamin i są obecne w wielu suplementach i produktach do pielęgnacji skóry dostępnych dla kobiet. Dzieje się tak, ponieważ witaminy C i E są niezawodne w walce z wolnymi rodnikami i powodują, że komórki skóry są zabezpieczone przed utlenianiem, ograniczając ich uszkodzenie. Witaminy te powodują odmłodzenie i poprawę wyglądu skóry. Dzięki nim jest ona młoda i napięta. Także oznaki starzenia się są mniejsze - mniej widoczne są przebarwienia, zmarszczki.


Kiwi wspomaga układ krążenia

Glikozydy nasercowe zawarte w kiwi zwiększają wydajność serca, usprawniają krążenie, likwidują zastój krwi. Potas, którego w kiwi jest tyle, co w bananach reguluje rytm serca i pomaga obniżyć ciśnienie. Witaminy C i E zaś chroni przed miażdżycą.


Kiwi wspomaga detoksykację

Kiwi jest również bogatym źródłem błonnika, który pomaga usunąć toksyny z jelita grubego i wspiera detoksykację organizmu. Poza tym reguluje wydzielanie insuliny oraz obniża poziom cholesterolu.


Kiwi wspomaga gojenie

Bogactwo witaminy C zwalcza stany zapalne, zapewnia szybsze wytwarzanie kolagenu, przyspieszając gojenie się uszkodzeń naskórka.

Kiwi wspiera leczenie trądziku

Miąższ owocu kiwi zawiera naturalne kwasy hydroksylowe alfa. Stosowane miejscowo, powoduje, że jego właściwości przeciwzapalne pomagają zwalczyć i usunąć bakterie powodujące zakażenia skóry.


Kiwi pomaga chronić przed depresją

Inozytol, alkohol cukrowy obecny w kiwi może pomóc w leczeniu depre­ji. W owocach znajdują się również serotoni­ny, tzw. hormony szczęścia, które maja właściwości antydepresyjne.

Flickr

Smacznego!!!


KS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz