poniedziałek, 2 lutego 2015

Śliwka chińska - liczi



Mały, niepozorny owoc, raczej egzotyczny - dla mnie nowy. Ze zdziwieniem przeczytałam, że jest bardzo zdrowy i niektórzy twierdzą, że jest najsmaczniejszym owocem świata. To jednak każdy musi stwierdzić sam :)
Poza ciekwym wyglądem i niespotykaną fakturą łupiny w środku, pod różową powłoką, znajdziemy biały, słodki i soczysty miąższ. Bardzo aromatyczny.

Wikipedia

Roślina pochodzi z Chin (obecnie uprawiana w Azji i innych ciepłych cząściach globu). Rośnie na długowiecznych drzewach, znana jest od paru tysięcy lat. Ceniona jest nie tylko za wyrafinowany smak, ale także za bogate właściwości odżywcze.
Te małe owoce mogą poszczycić się imponującym profilem żywieniowym, który przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych. Są bogatym źródłem witamin (w tym witaminy C, witamin z grupy B), składników mineralnych (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), błonnika pokarmowego, a także ważnych przeciwutleniaczy.


W Chinach owoce liczi uważane są za symbol miłości i romansu. Dwie garści owoców liczi zawierają więcej witaminy C, niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. W Chinach dostępne są suszone owoce liczi, smakiem i wyglądem przypominające rodzynki. Są one skoncentrowanym źródłem niezbędnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i miedź.




  • Te soczyste owoce nie tylko świetnie nawadniają organizm, ale także zwiększają poziom energii dzięki temu, że zapobiegają zaburzeniu równowagi elektrolitowej.
  • Mają mało kalorii, za to dużo błonnika pokarmowego, pomagają zatem utrzymać masę ciała w normie.
  • Najnowsze badania sugerują, że odpowiednia kombinacja polifenoli zawartych w liczi rozkłada tłuszcze i zapobiega ich gromadzeniu w organizmie, a zatem owoce te są doskonałym wsparciem w walce z otyłością.
  • Zwalczają wolne rodniki dzięki zawartości ważnych przeciwutleniaczy – polifenoli i witaminy C.
  • Zdaniem naukowców flawonoidy zawarte w owocach liczi mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Związki te są najbardziej skuteczne w przypadku raka piersi.
  • Wspomagają układ sercowo-naczyniowy dzięki wysokiej zawartości potasu, który sprzyja regulowaniu rytmu serca i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
  • Pomagają w walce z infekcjami. Witamina C stymuluje prawidłowe funkcjonowanie komórek odpowiedzialnych za zwalczanie chorób w naszym organizmie. Wywar z korzenia i kory drzewa liczi stosowany jest w leczeniu zatorów w klatce piersiowej i bólu gardła.
  • Sprzyjają zdrowiu przewodu pokarmowego – wysoka zawartość błonnika i wody w owocach ułatwia prawidłowe trawienie i zapobiega zaparciom. Miąższ liczi zobojętnia kwas żołądkowy.
  • Chronią układ nerwowy – cały arsenał przeciwutleniaczy chroni mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, wysoka zawartość witamin z grupy B wspomaga procesy metaboliczne i pomaga zachować zdrowie układu nerwowego.
  • Korzystnie wpływają na kondycję naszych kości – dzięki zawartości magnezu, fosforu i wapnia, czyli składników niezbędnych do budowy i utrzymania silnych kości zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
  • Łagodzą ból. Tradycyjna medycyna chińska używa sproszkowanych nasion liczi w leczeniu stanów zapalnych i do łagodzeniu bólu.
  • Spowalniają procesy starzenia się skóry – oligonol zawarty w owocach liczi chroni przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami, a także poprawia przepływ krwi w głębszych warstwach skóry. Wysokie stężenie witaminy C wspomaga produkcję kolagenu, a tym samym wzmacnia skórę i spowalnia procesy starzenia. (www)

KS

źródła:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza