poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Post leczniczy na przykładzie diety owocowo - warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej


Dieta warzywno - owocowa jest to przykład postu (głodówki niezupełnej). Celem tej kuracji jest czasowe ograniczenie dostarczania kalorii (400-800 kcal/dzień) organizmowi, co powoduje przestawienie przemian metabolicznych. Dieta trwa ok. dwa - czterech tygodni a czasem sześć tygodni w chorobach zaawansowanych. Kuracja ta jest zalecana dla ludzi zdrowych w celu wzmocnienia zdrowia, zwiększenia energii, pozbycia się z organizmu toksyn, polepszenia snu, odmłodzenia, polepszenia zdrowia psychicznego itp. W związku z tym, że oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy układy organizmu m.in. immunologicznemu, nerwowemu i hormonalnemu dlatego dieta ta ma zastosowanie też w przypadku leczenia:

  • zaburzeń odporności takich jak: infekcje (bakteryjne, grzybicze, wirusowe), alergie (katar sienny, astma), nietolerancje pokarmowe (migreny, mięśniobóle), choroby z autoagresji (gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół "suchego oka") oraz choroby skóry (łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema);
  • chorób neurologicznych takich jak: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane;
  • chorób endokrynologicznych takich jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, wysoki poziom estrogenów, torbiele jajników, niepłodności;
  • zespół metaboliczny;
  • choroby zwyrodnieniowej stawów;
  • paradontozy;
  • zaćmy;
  • żylaków;
  • wrzodów żołądka;
  • stanów przedrakowych (polipy, leukoplakia).


Przeciwwskazaniami do stosowania diety warzywno - owocowej są stany takie jak:
  • ciężkie depresje, lęk przed dietą, który uniemożliwia podjecie kuracji;
  • mocno obniżona odporność immunologiczna m.in. leki hamujące układ immunologiczny (hormony sterydowe, cytostatyki), posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona), transplantacja narządów;
  • choroby wyniszczające m.in.: krańcowa niewydolność narządów (dializa nerkowa, krańcowa marskość wątroby, choroba nowotworowa w stadium zawansowanym);
  • stany związane ze zwiększonym metabolizmem (nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania).


Dieta składa się z warzyw niskoskrobiowych takich jak:

  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew)
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł)
  • cebulowa (cebula, por, czosnek)
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki)
  • psiankowate (pomidor, papryka)
  • liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki, zioła)


W diecie można spożywać niskocukrowe owoce m.in.: jabłka, grejpfruty, cytryny i małą ilość jagód. Warzywa i owoce zaleca się zjadać na surowo w postaci surówek, soków, kiszonek bądź jako warzywa duszone, zupy warzywne doprawione ziołami i wodę. Szczególnie zalecane podczas postu są zielone soki - z zielonych pędów roślin m.in. natka pietruszki, selera naciowego, botwiny, pokrzywy, szczawiu, szpinaku, brokułów, kapusty, sałaty, kiełki lucerny, trawa z pszenicy. Zielone części roślin są źródłem bioaktywnych składników, chlorofil, aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwią trawienie, alkalizują, dostarczają tlen. 

W czasie kuracji nie wolno spożywać wysoko odżywczych pokarmów m.in.: tłuszczu, kasz, chleba, ziemniaków, produktów pochodzenia zwierzęcego. Po skończonej diecie warzywno - owocowej zaleca się stosowanie zbilansowanego odżywiania składająca się z warzyw, owoców, pełnych zbóż, ziaren, roślin strączkowych z dodatkiem produktów zwierzęcych. 

W celu wspomagania oczyszczania organizmu zaleca sie dużo ruchu m.in. gimnastykę, pływanie. Zaleca się również masaże, korzystanie z sauny oraz zabiegi fizykoterapeutyczne. 


W przypadku złej tolerancji surowej diety (występowanie silnych bólów brzucha, wzdęć lub niechęci do diety stosuje się kilkudniowa wersję diety:

  • sokowej (soki warzywne i owocowe, woda, herbata owocowa lub ziołowa, wywary warzywne);
  • gotowanej (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane).
  • Po kilku dniach należy powrócić do właściwej diety warzywno - owocowej. Istnieją też wersje eliminacyjne diety, w których wyklucza się niektóre produkty m.in. :
  • eliminacja pokarmów zawierających dużą ilość soli np. ogórki kiszone u osób z nadciśnieniem tętniczym oraz z obrzękami;
  • eliminacja gotowanych takich jak marchew, dynia, buraki, mus z jabłek i soku z marchwi u osób z cukrzycą;
  • eliminacja pokarmów nietolerowanych i alergizujących u osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. 


Sposób działania diety warzywno - owocowej

Mechanizm działania diety warzywno - owocowej w organizmie polega na endogennym (wewnętrznym) żywieniu, które polega na zużywaniu tkanek według hierarchii ważności m.in.: organizm pozbywa się zbędnej wody (wszelkie obrzęki), zużywa jako pokarm zbędne zapasy m.in. tłuszczu, nieprawidłowych komórek, stanów zapalnych. Ponieważ dla mózgu podstawowym źródłem energii jest glukoza, której zapasy zostają zużyte już po pierwszym dniu diety, dlatego w czasie kuracji dochodzi do zamiany wszelkich złogów białkowych np. blizn, ropni, guzów. Narządy najważniejsze takie jak mózg i serce są najdłużej oszczędzane. Po zużyciu starych komórek powstają nowe komórki przez co organizm się odmładza. W czasie tej kuracji metabolizm przestawia się na przemiany takie jak - spalenie, oczyszczanie i regeneracja. W moczu można wykryć aceton, gdyż on jak i ciała ketonowe powstające ze spalania tłuszczu są źródłem energii dla mózgu w czasie postu. Wszystkie te procesy zachodzące podczas postu - powodują samoleczenie sie organizmu. W czasie postu zostaje wyłączenie ośrodka głodu w rdzeniu mózgowym, jeśli są przestrzegane zasady diety. Zaś jeśli przekroczymy 800 kcal/dzień po przez wzbogacenie diety po przez wysokokaloryczne pokarmy np. suszone owoce może ponownie pojawić się odczuwanie głodu i zostaje przerwany proces odżywania wewnętrznego (samoleczenia). Przez kilka początkowych dni diety mogą występować krótkotrwałe "kryzysy ozdrowieńcze" spowodowane odtruwaniem organizmu. W grupie 320 pacjentów u czterdziestu pięciu procent występował ból głowy, u czterdziestu trzech procent ból brzucha, u trzydziestu czterech procent biegunka, u dwudziestu procent bóle stawów, bezsenność, zawroty, u pięciu procent zmiany skórne. Objawy te występują na początku diety zaś po kilku dniach ustępują one samoistnie i nie wymagają leczenia. Pomocne jest w tym czasie aktywność ruchowa, picie większej ilości wody. Po okresie kryzysów ozdrowieńczych obserwuje się poprawę samopoczucia i ustępowanie wszelkich chorób. 

Źródło: 

E. Dąbrowska, Przebieg kuracji dietą warzywno - owocową. Kryzysy ozdrowieńcze., Ciało i ducha ratować żywieniem, Michalineum, Marki, 2016, s.193-194

Dietetyk Piskorska Barbara
Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora.
Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.

2 komentarze:

  1. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat ja tej diety nie miałam okazji nigdy stosować, ale nie jest powiedziane, ze nie będę. Tym bardziej, że od niedawna jestem również na diecie pudełkowej. Zdecydowałam się na catering dietetyczny od https://www.lightbox.pl/ i jestem zdania, że mój wybór był bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń