piątek, 9 grudnia 2016

Wspomaganie jelit dietą


Jelita pełnią bardzo ważną funkcje w organizmie człowieka odpowiadają bowiem za procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Jelita dzielą sie na jelito cienkie i jelito grube. Błona śluzowa jelita cienkiego jest pofałdowana i pokrywają ją kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych. Jelita w dwudziestu procentach są odżywiane przez krew zaś w osiemdziesięciu procentach przez pokarm znajdujący się w jelitach. Substancję odżywcze strawione w jelitach przez naczynia krwionośne dostają się do krwi, więc ważne jest abyśmy zwracali uwagę na to co jemy. Oznacza to, że zarówno dobre jak i złe składniki znajdujące się w naszej żywności dostają się do naszego krwioobiegu - jesteśmy wiec tym co jemy.
                 
Jelita zasiedlone są przez mikroflorę jelitową, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie m.in. odpornościową. Mikroflora jelita ma zasadniczą funkcję w procesie trawienia m.in. odpowiada za fermentację niestrawionych resztek pokarmowych oraz śluzu wytworzonego przez nabłonek jelit. U osób dorosłych przewód pokarmowy jest zasiedlony głównie przez bakterie beztlenowe m.in. Bacteroides, Bifidobacterium, Eubacterium, Clostridium, Lactobacterium. Bakterie tlenowe stanowią mniejszość mikroflory jelitowej i są to m.in. Enterococcus i Enterobacteriacaeae. Skład mikroflory jelitowej jest inny u każdego człowieka podobnie jak linie papilarne. Mikroflora jelitowa odpowiada również za utrzymywanie szczelności jelit co zapobiega przedostawaniu się niepożądanych substancji z jelit do naszego organizmu. 

Jak odżywiać prawidłowo jelita?

W budowaniu odpowiedniej flory jelitowej biorą udział m.in. mleczne napoje fermentowane. Mleczne napoje fermentowane są to produkty otrzymane z mleka pełnego, normalizowanego pod względem zawartości tłuszczu lub odtworzonego z mleka w proszku, które poddane zostały procesowi fermentacji prowadzonej przez swoiste drobnoustroje, charakterystyczne dla danego rodzaju napoju. Napoje te zawierają dobre bakterie, które wspomagają skład mikroflory jelit m.in. Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus oraz bakterie kwasu mlekowego w zależności od danego typu napoju.




Napoje te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, są źródłem witamin z grypy B (głównie ryboflawiny) oraz składników spożywczych ( głównie wapnia, fosforu, potasu, magnezu i cynku) oraz w zależności zawartości tłuszczu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K. Zawierają one mniejszą ilość laktozy w porównaniu do mleka, gdyż zostaje ona rozłożona podczas procesowi fermentacji tych produktów. Napoje te są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego białka z diety. Należy wybierać naturalne mleczne napoje fermentowane oraz unikać ich smakowych  odpowiedników, gdyż zawierają one w swoim składzie dodawany cukier, który może powodować, że wartość energetyczna napoju może wzrosnąć o 100%.
Do mlecznych napojów fermentowanych należą m.in. kefir, kumys, maślanka, jogurt, mleko acidofilne.

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) są to substancje nierozpuszczalne w kwasie i alkoholu, które zmniejszają wartość energetyczną pokarmu i nie ulegają enzymatycznemu trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzieli się on na:
  • nieskrobiowe polisacharydy (celuloza, hemicelulozy, pektyny, polisacharydy roślin morskich, gumy i śluzy roślinne) - występują one w owsie, nasionach roślin strączkowych, gumie guar, jęczmieniu, jabłkach, owocach cytrusowych, truskawkach, marchwi, otrębach, warzywach, mące pszennej z pełnego przemiału, pełnych ziarnach zbóż,
  • ligniny - występują one w dojrzałych warzywach, owocach, pszenicy i nasionach. 

Wpływa on korzystnie na czynność przewodu pokarmowego po przez:

  • zmniejszenie czasu pasażu jelitowego i zwiększenie objętości stolca,
  • stymulowanie procesów fermentacji w jelicie grubym,
  • obniżenie we krwi stężania cholesterolu ogółem i cholesterolu frakcji HDL,
  • obniżenie we krwi poposiłkowego stężenia glukozy i/lub stężenia insuliny.

Największą zawartość błonnika pokarmowego znajdziemy w nasionach roślin strączkowych oraz orzechach (15-20g/100g), następnie w owocach suszonych (6-13g/100g) i w produktach zbożowych z pełnego przemiału (2-14g/100g) oraz w owocach świeżych (0,3-8g/100g) i warzywach świeżych (0,5-5g/100g).



Kiszonki owoce i warzywa

Podstawą procesu kiszenia (kwaszenia) jest fermentacja mlekowa a czynnikiem utrwalającym jest kwas mlekowy. W Polsce procesowi kiszenia podaje się ogórki, białą kapustę ale mogą również być kwaszone soki warzywne - głównie z buraków oraz warzywa m.in. buraki ćwikłowe, kapusta pekińska, pomidory, czosnek, grzyby i oliwki. Ta metoda utrwalania żywności zachowuje dobrze składniki odżywcze surowca, głównie witaminę C oraz składniki powstające podczas kiszenia m.in. kwasy organiczne, bakterie fermentacji mlekowej korzystnie działają na perystaltykę jelit oraz biorą udział w regulacji ciśnienia krwi.


dietetyk Piskorska Barbara

Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora. Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.


Bibliografia:
  • W. Marlicz, L. Ostrowska, I. Łoniewski,  Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Via Medica, 2013, s.21.
  • F. Świderski i B. Waszkiewicz-Robak, Charakterystyka, podział oraz ocena towaroznawcza przetworów owocowych i warzywnych, Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Wyd. SGGW, Warszawa, 2010, s.354-356.
  • J. Gawęcki, Błonnik pokarmowy, Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu, Wyd. PWN, Warszawa, 2010, s.160-166.



Terapeutyczne oddziaływanie refleksoterapii stóp w leczeniu schorzeń jelita cienkiego

www

Refleksoterapia stóp polega na oddziaływaniu na narządy naszego ciała poprzez zakończenia nerwowe reprezentujące wszystkie strefy ciała, a znajdujące się w stopach. Poprzez masaż stref odruchowych narządy organizmu zostają pobudzone i w odpowiedzi na bodziec wyzwalają łańcuch reakcji biochemicznych. Są to mechanizmy samoregulacji, samoregeneracji i samolecznictwa. Masaż ten pobudza przepływ krwi przez dany narząd, a w związku z tym transport tlenu i substancji odżywczych oraz usuwa toksyny, które są swoistymi blokadami dla prawidłowego ich funkcjonowania. Dodatkowo refleksoterapia wprowadza organizm w stan głębokiej relaksacji eliminującej stres, który wyzwala zaburzenia  narządów wewnętrznych. Do zalet refleksoterapii zalicza się:

  • wstępnie określa, w którym miejscu w organizmie należy szukać jakiejś dolegliwości, a więc stanowi swoistą diagnozę pomocniczą
  • ma działanie terapeutyczne: normuje ciśnienie krwi, pracę jelit, wątroby, pęcherza moczowego czy układu oddechowego, działa leczniczo w przypadku obciążeń psychicznych spowodowanych stresem czy problemami emocjonalnymi, dny moczanowej, dolegliwości serca, bóli i chorób zębów, hemoroidów, zapalenia nerwu kulszowego, astmy, bezsenności, bólów głowy, braku apetytu, osteoporozy, niedokrwistości, wypadania włosów, zaburzeń wzroku, zapalenia zatok, przewlekłego zmęczenia, żylaków, bezpłodności czy alergii,
  • jest pierwszą pomocą w stanach ostrych/bólowych (refleksoterapia stóp stymuluje przysadkę mózgową do produkcji endorfin czyli naturalnej morfiny, która działa uśmierzająco na ból),
  • ma zastosowanie w profilaktyce: pobudza układ odpornościowy i utrzymuje go w zdrowiu, zmniejsza pobudliwość układu nerwowego, rozluźnia mięśnie, likwiduje blokady emocjonalne i energetyczne.


Podstawą refleksoterapii stóp jest Tradycyjna Medycyna Chińska. Funkcja jelita cienkiego wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej polega na oddzieleniu czystego od nieczystego jeśli chodzi o pokarmy i płyny. Na gruncie emocjonalnym zaś umożliwia nam zdecydować co jest dla nas ważne, a co nie. Od tego narządu zależy również czy jesteśmy w stanie podejmować decyzje. Jelito cienkie kontroluje również przyjmowanie pokarmu i proces jego trawienia, a także ma znaczący wpływ na nasz układ immunologiczny. Strefa jelita cienkiego przebiega na dolnej części podeszwy stopy, zarówno prawej jak i lewej stopy. Masaż tych okolic powoduje poprawę trawienia, perystaltyki jelit, wchłaniania składników odżywczych, wydalania czy też regenerację jelita cienkiego. Dla uzyskania lepszego rezultatu zastosować można olejek eteryczny rumiankowy lub z czarnego pieprzu podczas masażu stref jelita cienkiego. Zastosowanie tych olejków wzmaga lecznicze działanie podczas zabiegu. Przeciwwskazania do zabiegu: ciężkie infekcje zakaźne, przeziębienie, zapalenie żył i układu limfatycznego, zagrożona ciąża oraz grzybica stóp.                          

Technik masażysta Arkadiusz Kamiński                               


Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora. Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.


środa, 7 grudnia 2016

Dieta w Przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP)

Przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) towarzyszą zmiany w układzie oddechowym oraz zmiany pozapłucne takie jak m.in. kacheksja, osteoporoza, zanik beztłuszczowej masy ciała, depresja, niedokrwistość oraz zwiększona zapadalność na choroby układu krążenia.

Występujące zaburzenia odżywienia mogą przyjmować dwie formy u osób z POChP sa to:
  • niedożywienie (30-60 % u pacjentów hospitalizowanych oraz 10-45 % u pacjentów ambulatoryjnych) - występuje tutaj niedożywienie białkowo - energetyczne. Utrata masy ciała u pacjentów z POChP w szczególności masy mięśni szkieletowych jest związana z większą podatnością na zaostrzenie objawów oddechowych i jest niezależnym czynnikiem ryzyka powstawania licznych powikłań w POChP. U pacjentów z POChP, u których wskaźnik BMI jest poniżej 20 kg/m2  wskazuje na możliwą hospitalizcje tych osób i może wskazywać na ryzyko zaostrzenia objawów choroby. Zalecanymi wskaźnikami BMI to zakres 20 - 25  kg/m2. W leczeniu osób z POChP z niedożywieniem zasadnicza rolę odrywa odpowiednia ilość węglowodanów do tłuszczy z przewagą tłuszczy. Białko jest podawane w ilości w 1 g/kg mc./dzień.
  • nadwaga oraz otyłość - należy tutaj dążyć do obniżenia masy ciała. U osób otyłych z POChP są nasilone objawy ze strony układu oddechowego oraz jest obniżona jakość życia w porównaniu z osobami o należnej masie ciała. Jednak coraz częściej wykazuje się na ochronną rolę  nadwagi i otyłości w wielu przewlekłych chorobach wyniszczających m.in. w POChP. Te ochronne zjawisko nadwagi i otyłości nazwano "paradoksem otyłości", gdyż według Collins i wsp. [27] potwierdzili, że pacjenci z nadwagą (BMI=25,0-29,9 kg/m2) lub otyłością (BMI>30 kg/m2) byli rzadziej hospitalizowani w przypadku zaostrzenia objawów choroby, niż pacjenci z należną masą ciała lub z niedowagą. 

Pacjentom dobrze odżywionym zaleca się zbilansowaną dietę według modelu talerza zdrowego żywienia. Talerz zdrowego odżywiania jest graficzne przedstawienie ogólnych zasad prawidłowego odżywiania. Talerz jest podzielony na cztery części i do każdej części jest przypasowany odpowiedni kolor:

czerwony - owoce
pomarańczowy - produkty zbożowe
zielony – warzywa 
fioletowy – produkty białkowe. 
niebieski - nabiał.

www

Zalecenia odnośnie zdrowego żywienia według Instytutu żywności i żywienia:

  1. Spożywaj posiłki regularnie od 4 do 5 posiłków na dzień co 3-4 godziny.
  2. Warzywa i owoce jedz najczęściej i niech stanowią połowę, tego co zjadasz. Warzywa powinny stanowić w proporcji 3/4 zaś owoce 1/4.
  3. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka, można je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
  4. Ogranicz spożycie mięsa (szczególnie czerwonego mięsa oraz przetworzonych produktów mięsnych do ok. 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  5. Ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych, zastąp je olejami roślinnymi.
  6. Nie dosalaj produktów, zastąp sól ziołami.
  7. Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
  8. Nie spożywaj alkoholu.

dietetyk Piskorska Barbara

Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora.
Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.

Bibliografia:

Leczenie POCHP poprzez masaż segmentarny



www

Za tajemniczym skrótem POCHP kryje się współczesna cywilizacyjna choroba – przewlekła obturacyjna choroba płuc. Jest ona stanem chorobowym charakteryzującym się obecnością zwężenia dróg oddechowych. Spowodowane jest ono przewlekłym zapaleniem oskrzeli i rozedmą płuc. Ograniczenie to jest zwykle postępujące i wiąże się z nieprawidłową odpowiedzią zapalną płuc na szkodliwe pyły i gazy. Wśród innych czynników ryzyka wymienia się również narażenie zawodowe na pyły przemysłowe i substancje chemiczne, spalanie w warunkach domowych biomasy, skażenie powietrza atmosferycznego, czynniki genetyczne oraz palenie papierosów. Choroba ta jest bardzo zdradliwa, ponieważ początkowo nie daje żadnych objawów. Z czasem pojawia się niewinny kaszel, którego intensywność systematycznie się zwiększa. Kolejnym etapem przebiegu choroby jest pojawienie się śluzowej plwociny wraz z kaszlem, która w czasie zakażenia zamienia się w ropę. Gdy pojawia się duszność postęp choroby jest już bardzo duży, ze względu na znaczne zmniejszenie możliwości czynnościowych płuc.
  
POCHP można skutecznie leczyć masażem segmentarnym. Masaż ten jest Terapią neuroodruchową służącą do leczenia stanów chorobowych poprzez oddziaływanie na unerwienie odchodzące od kręgosłupa. W chorobach narządów wewnętrznych są odcinki skóry, które wykazują szczególną wrażliwość na bodźce. Badania udowodniły istnienie bezpośrednich powiązań pomiędzy narządami wewnętrznymi, a skórą, kośćmi czy mięśniami. Powiązania te powodują, że procesy chorobotwórcze toczące się w danym narządzie wywołują zmiany w odpowiedniej tkance skórnej, okostnej czy mięśniowej. W chorobach układu oddechowego Pacjent będzie odczuwał bolesność okolicy łopatek, dolnych żeber zarówno z przodu jak i z tyłu ciała, obojczyków, mostka, mięśni okolicy klatki piersiowej, szyi i karku. Proszę zwrócić uwagę jak mądry jest organizm człowieka, który poprzez bolesność zewnętrznych okolic ciała informuje nas o problemach toczących się w jego wnętrzu. 

Poprzez wykonywanie odpowiednich technik masażu segmentarnego można wpływać na regulację narządów wewnętrznych, tym samym działając na nie leczniczo. Unerwienie przykręgosłupowe mające wpływ na układ oddechowy biegnie od połowy odcinka szyjnego kręgosłupa, a kończy się pod koniec piersiowego odcinka kręgosłupa. Obejmuje więc całą okolicę klatki piersiowej gdzie znajdują się płuca. Terapeuta odpowiednimi technikami wykonywanymi wzdłuż kręgosłupa przekazuje bodziec leczniczy, który biegnąc przez unerwienie dociera do danego narządu wewnętrznego.

Celem masażu jest m. in. działanie odżywcze na tkanki okolicy klatki piersiowej, poprawa wymiany gazowej zachodzącej w płucach, zwiększenie elastyczności mięśni powodujące poprawę ruchliwości klatki piersiowej dzięki czemu Pacjent jest w stanie głębiej oddychać i tym samym lepiej dotleniać organizm, ułatwianie odkrztuszania wydzieliny zalegającej w płucach, działanie przeciwbólowe, usuwanie składników pozapalnych, ogólna regeneracja układu oddechowego, a w ślad za tym poprawa spełniania przez niego swoich podstawowych funkcji.

dyplomowany Technik masażysta, Arkadiusz Kamiński

Kopiowanie niniejszego artykułu lub jego części jedynie za pisemną zgodą autora.
Dzielenie się artykułem poprzez podanie linka do niego, jak najbardziej zalecamy.

niedziela, 27 listopada 2016

My ważniejsze niż ja


www

Człowiek to istota społeczna.Wiemy o tym od dawna jednak czy umiemy naprawdę współpracować, być ze sobą? Często mam wrażenie, że zamiast uczyć młodych współpracy, promujemy rywalizację. Tak trudno o dobrą komunikację. Dlaczego?
Od kilku dni prześladuje mnie słowo "hygge" - w internecie, czasopismach, księgarni. To że tyle się o tym teraz pisze wynika prawdopodobnie z faktu, że nie tylko ja odczuwam brak wspólnoty, współpracy, dobrych, zdrowych relacji. 
Co to jest "hygge"? 

Hygge, duńską tradycję, możemy określić jako sztukę tworzenia przyjaznej, intymnej atmosfery, jako socjalizację dla introwertyków, ale i dążenie do codziennego szczęścia. To cieszenie się małymi przyjemnościami dnia codziennego. Chodzi o to, by doświadczać hygge poprzez atmosferę relaksu, komfortu i bycia razem na co dzień. Duńczycy to najszczęśliwszy naród świata. Kluczem do ich szczęścia jest hygge - koncepcja licząca więcej niż 200 lat. (www)

Rodzina ma bardzo ważne społeczne funkcje. Mam niestety niejasne uczucie, że w ostatnim czasie  jakoś mniej przywiązujemy wagi to rodzinnych kontaktów, tłumacząc się brakiem czasu.



Brak czasu jest wygodną wymówką dla wielu naszych problemów czy braków. Zaliczyłabym do nich niski poziom empatii u młodych ludzi. Z wiekiem coraz mi dalej do młodzieży i smutkiem mnie napawa brak tak zwanego dobrego wychowania. Kiedyś mówiło się, że ktoś jest grzeczny i  niekoniecznie musiało się to odnosić do "ułożonego" dziecka, które posłusznie wykonuje polecenia. Grzeczność, to kultura osobista, wrażliwość, uważność na drugiego człowieka. Właśnie taka postawa buduje zdrowe relacje. Teraz każdy zapatrzony w ekrany swoich elektronicznych gadżetów nie zauważa innych. 
Przeczytałam, że ponoć w naszym kraju jeszcze nie jest tak źle, ale mam wątpliwości. Stwierdziłam to ostatnio, jadąc zatłoczonym pociągiem, w którym 80% miejsc siedzących zajętych było przez młodych ludzi. Nikt nie ustąpił miejsca starszym paniom (i nawet nie myślę o sobie - były starsze).



W przestrzeni wirtualnej, która tak intensywnie jest eksplorowana przez nas wszystkich, również nie widać życzliwości. Lubimy "lajkować", ale ile tam złośliwości i "hejtu"?



Zbliżają się święta. Rodzinne. Może więc warto wyłączyć telewizory i schować smarfony. Sami bądźmy smart, poświęćmy czas bliskim - zwłaszcza dzieciom. Uczmy je empatii, dobrych manier, skutecznej komunikacji. Przecież właśnie takie kompetencje powinny być teraz w cenie.

Życie jest coraz trudniejsze. Łatwiej żyje się z innymi niż samemu. Duńczycy to najszczęśliwsi nacja, ale nikt nie powiedział, że my nie możemy też tacy być.




KS



czwartek, 24 listopada 2016

Samodyscyplina czy nawyk?





Kluczem do samodyscypliny są nawyki. Proste? Niekoniecznie...

Tak wiele rzeczy chciałoby się robić regularnie - uprawiać sport, nauczyć się języka obcego, zdrowo się odżywiać. A tu ciągle brak czasu, zmęczenie i ... przekładamy naukę na jutro. Tłumaczymy się sami przed sobą, że to nie nasza wina, ale tak na prawdę, mamy na wszystko wpływ. Trzeba tylko bardzo czegoś chcieć. Jak chcemy i cieszy nas nowa czynność, to z czasem, po wielokrotnych powtórzeniach, stanie się to nawykiem.

Codzienne nawyki, te które kojarzą się z przyjemnością, radością, zostają z nami na długo. Nie ma konieczności motywowania się do działania. Wykonujemy je odruchowo, nawet wtedy, gdy nie jesteśmy w najlepszej kondycji. To jak z myciem zębów - nie zastanawiamy się czy mamy na to ochotę - po prostu to robimy.



Czy nie byłoby fajnie, tak z przyjemnością, codziennie nauczyć się czegoś nowego - na przykład nowych niemieckich słówek? Ot, tak, bez wysiłku? Wtedy słowo samodyscyplina nie będzie nam potrzebne. Słowo dyscyplina ma konotacje negatywne i kojarzy się z przymusem, a ten z kolei z brakiem przyjemności.

Myślę, że tylko przyjemność i poczucie satysfakcji motywuje do działania. Tylko motywacja wewnętrzna jest owocna. Każdemu mogą przydarzyć się gorsze dni, ale im więcej dobrych nawyków, im mocniej zakorzenione, tym łatwiej przetrwać i "wrócić", jeżeli na chwilę zbłądziliśmy. 


Lubię czytać książki, ale czasem leżą pokryte kurzem, bo ja muszę robić inne rzeczy. Podobno ważniejsze. Taki stan może jakiś czas trwać, ale dość szybko dociera do mnie, że czegoś mi brakuje. Otwieram książkę, zaczynam czytać i już jest wszystko w porządku. Tak działają nawyki. To jest jak pamięć komórkowa. Tego się nie zapomina. Dlatego warto ćwiczyć właśnie te czynności, które mają stać się w przyszłości nawykami.


Zawsze jest czas na zmianę. Czasami wręcz dramatycznie ich potrzebujemy. Warto się przełamać nawet jak jest trudno. Każdy sukces smakuje. Ten, który przychodzi z bólem  - najbardziej.

KS

środa, 2 listopada 2016

Kompetencje na rynku pracy



Ostatnio słuchacze Zespołu Szkół Medycznych zostali poproszeni o wypełnienie ankiety: Jakie predyspozycje i umiejętności są szczególnie pożądane przez pracodawców?

Tematyka poruszana w ankiecie warta jest uwagi, zwłaszcza, że kierowana była do słuchaczy szkoły zawodowej. Nasi dorośli słuchacze świadomie tworzą swoje ścieżki kariery i warto by jak najlepiej przygotowali się do zaistnienia na rynku pracy. 

Jaki kompetencje są obecnie najbardziej pożądane?

Obok kompetencji twardych - wiedzy, doświadczenia - stawia się na także na kompetencje miękkie: komunikatywność, multizadaniowość, znajomość języków obcych, umiejętność pracy w grupie, umiejętność pracy w środowisku multikuturowym.

Przez wiele lat szkoły wyższe wyposażały Polaków w wykształcenie, a w firmy dawały im doświadczenie niezbędne do wykonywania pracy i radzenia sobie na zawodowej ścieżce. Te dwa atuty – wykształcenie i doświadczenie – nie są już jednak wystarczające. (www)

W ankiecie dla słuchaczy ZSM przedstawiono cztery zestawienia kompetencji, które należało ocenić w skali od 1 do 5: umiejętności osobiste i interpersonalne, zdolności intelektualne oraz umiejętności i wiedza ogólna.

Jakie były odpowiedzi?

  • W obrębie umiejętności osobistych najwyżej słuchacze cenią otwartość na uczenie się i stały rozwój (średnia ocena 4,83).
  • Wśród umiejętności interpersonalnych najważniejsza to efektywne komunikowanie (średnia ocena 4,66).
  • Ze zdolności intelektualnych najwyżej oceniono kreatywność (śr. 4,40)
  • Wiedza ogólna i ogólnozawodowa otrzymała średnią ocenę 4,45.


Sądząc z wyników, można sądzić, że świadomość słuchaczy jest wysoka i podejmowane wysiłki idą w dobrym kierunku. Warto wziąć pod uwagę fakt, że grupa słuchaczy wybiera się w tym roku na praktyki zagraniczne w ramach projektu Erasmus+, gdzie poza umiejętnościami zawodowymi będą szkolić język obcy oraz zdobędą nowe doświadczenia kulturowe i umiejętności interpersonalne. 

Wszystkim życzymy sukcesów na rynku pracy.