niedziela, 22 marca 2015

Bakterie i probiotyki


Do podjęcia tego tematu zachęciło mnie wysłuchanie wykładu "Zdrowie, kosmetyki i mikrobiologia", który został wygłoszony w ramach edukacyjnej działalności Stowarzyszenia Zdrowie.
Prelegentka opowiadała jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia mają bakterie. Mówiła o pożytecznym działaniu mikroorganizmów, prezentując produkty ProBiotics Polska (www.probiotics.pl).

Większość z nas kojarzy bakterie z zagrożeniem dla zdrowia. Jednak okazuje się, że: 

...bakterie pomagają nam również bronić się przed atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą być dużym zagrożeniem. Żyją wszędzie – na zewnątrz i wewnątrz naszego organizmu.


Dorosły człowiek współdzieli swój organizm z ok. 2 kilogramami bakterii. Większość z nich bytuje w przewodzie pokarmowym. Spożywanie coraz większej ilości leków, a także żywności wysoko przetworzonej, bardzo łatwo prowadzi do zakłócenia eko-systemu.  (www)

Dzięki "naszym lokatorom", którzy tak licznie zamieszkują nasze wnętrze (bakteriom), wbrew ich złej opinii, jesteśmy zdrowi. Organizm człowieka przypomina pole bitwy, na którym toczy się bezwzględna walka. Jest to walka o zdrowie. Codziennie mamy kontakt z mnóstwem agresorów niewidocznych gołym okiem, ale czasem naprawdę groźnych. Otaczające nas środowisko pełne jest patogenów: bakterii, wirusów, pierwotniaków, grzybów i pasożytów wielokomórkowych, które mogą powodować choroby. Kontaktujemy się z nimi stale, a mimo to nie chorujemy bez przerwy. Dlaczego? Ponieważ organizm potrafi radzić sobie z tymi wrogami.  


Niestety, tryb życia, złe nawyki żywieniowe, stres, alkohol, papierosy, antybiotykoterapia i inne czynniki często prowadzą do zakłócenia równowagi naturalnej flory bakteryjnej i zaczynają się problemy ze zdrowiem.

Dużo złego powoduje przyjmowanie antybiotyków. Substancje, które miały pomóc ludzkości w zwalczniu chorób, poprzez nadużywanie lub niewłaściwe stosowanie, zaczynją działać przeciw człowiekowi. Antybiotyki (z greckiego: anti - przeciw, bioticos - związany z życiem) to substancje wytwarzane przez organizmy żywe, najczęściej przez niektóre bakterie i grzyby. Na początku otrzymywano je wyłącznie drogą naturalnej biosyntezy. Aby sprostać coraz większemu zapotrzebowaniu na te leki, naukowcy stworzyli antybiotyki półsyntetyczne i syntetyczne odpowiedniki naturalnych substancji. Mają one lepsze właściwości lecznicze i szerszy zakres działania niż antybiotyki naturalne. Niestety, antybiotyki nie potrafią rozpoznawać dobrych i złych bakterii. Rozprawiając się z chorobotwórczymi drobnoustrojami, niszczą przy okazji te dobre, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej i chronią nas przed różnymi chorobami. (www)



Efektem ubocznym antybiotykoterapii często są biegunki, grzybice. 

Naruszenie równowagi flory bakteryjnej wiąże się również ze spadkiem odporności naszego organizmu, może być przyczyną alergii.

Co począć kiedy atybiotyki są konieczne? Tutaj z pomocą przychodzą probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy (dobre bakterie), które po spożyciu korzystnie wpływają na nasz organizm. Probiotyki m.in. uszczelniają ścianki nabłonka (np. jelit), aby nie przedostawały się do krwi szkodliwe substancje. Poza tym „komunikują” się z naszym układem immunologicznym (systemem obronnym), by ten zmobilizował do walki z chorobą większą liczbę limfocytów – komórek niszczących bakterie. 
Słowo probiotyk oznacza po grecku dla zdrowia. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Probiotykami są więc tylko te szczepy pałeczek kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i drożdży probiotycznych (Saccharomyces boulardii), które mają udowodnione w badaniach klinicznych działanie prozdrowotne.(www)

Probityki możemy kupić w aptece, ale należy pamiętać również o naturalnych produktach probiotycznych.

Probiotyki znajdują się zwłaszcza w kefirze, a najwięcej w świeżym (jednodniowym) zsiadłym mleku z gospodarstwa od zdrowej krowy! 

Korzystnie działają tylko żywe kultury bakteryjne. W produktach stojących na półkach sklepowych kilka tygodni próżno ich szukać! Czytaj etykiety! Powinny tam być terminy: Lactobacillus casei ssp. rhamnosus (Lactobacillus GG), Lactobacillus casei ssp Shirota,Lactobacillus casei DN-114 001, Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium. Do tej grupy naszych sojuszników należą także drożdże probiotyczne Saccharomyces boulardii. 

Aby produkt mleczny można było uznać za probiotyczny powinien w jednym gramie zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus.

Inne bogate źródła probiotyków to produkty kiszone: ogórki i kapusta oraz w mniejszym zakresie cytrusy, jabłka i ocet winny balsamiczny. (www)
Naturalny jogurt:  litr mleka (koniecznie użyj mleka świeżego, z UHT nie zrobisz jogurtu) ostudzony do temperatury ok. 35 st. C. Przelać do słoika lub szklanego dzbanka, dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego bez dodatków. Przykryć ściereczką i odstawić w miejsce, w którym temperatura osiąga 40 stopni. Po kilku godzinach jogurt jest gotowy.


Warto także pamiętać, że kiszone warzywa to naturalne probiotyki - są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. (www)

Życzę wszystkim zdrowia i samacznych produktów probiotycznych :)

KS

źródła:

3 komentarze:

  1. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jakby ktoś powiedział, że zażywanie dobrych bakterii może znacznie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie to raczej nikt by nie uwierzył. Ja zanim zastosuję probiotyki to dobrze zapoznam się z nimi na https://radioklinika.pl/probiotyk-jaki-wybrac i dostosuję odpowiedni dla siebie. Wtedy wiem, że przyjmując odpowiedni probiotyk działam dobrze dla mojej nowo powstającej flory jelitowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aby antybiotyki nie powodowały szkód dla naszych jelit i nie niszczyły dobrych bakterii probiotyk jest koniecznością. A szczególnie taki jak https://trilac.pl/trilac/ gdzie ten skład probiotyczny jest optymalny, idealny suplement dla dzieci, dorosłych jak i seniorów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ważne jest to, aby w okresie jesienno-zimowym wzmocnić cały organizm. Dobrym rozwiązaniem będą suplementy diety, które można nabyć także w internecie. Jednym z nich jest suplement diety Thymomed: https://thymomed.pl/. W składzie zawiera między innymi ekstrakt z grasicy, witaminę D3, cynk oraz selen. Tak dobrana kompozycja wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

    OdpowiedzUsuń