środa, 5 listopada 2014

Ciekawostka

Flickr

Skąd wzięła się nazwa „banan”? 

Co zrobić, by uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli? 


Oto kilka ciekawostek dotyczących produktów spożywczych, z których być może nie każdy zdawał sobie dotąd sprawę.

W napoju zawsze rozpuszcza się pewna ilość materiału, którym pokryte jest wnętrze puszki lub plastikowej butelki. Dlatego gazowane napoje w puszkach zawierają sześciokrotnie więcej aluminium niż te same napoje w szklanych butelkach.

Flickr


Regularne spożywanie bogatego w witaminę C kiwi pomaga nie tylko uchronić się przed przeziębieniami, ale również poprawia sprawność umysłową i zdolność do koncentracji. Czyżby kiwi było zdrowszym konkurentem dla kawy?

Flickr

Wrzucony do garnka z gotującą się fasolą pasek wodorostów pochłania z niej gazy, które zwykle wywołują wzdęcia po fasolowej uczcie, a więc jest to doskonały sposób, aby ich uniknąć.

Flickr

Nazwa „banan” pochodzi z języka arabskiego – Arabowie, widząc owoc nie większy od ludzkiego palca, nazwali go banan, co w tłumaczeniu oznacza właśnie „palec”. W Afryce z tego owocu produkuje się piwo.

Flickr


Spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko występowania raka żołądka. Jednak efekt ten zmniejsza się przy soleniu cebuli, ponieważ niestety sól kuchenna zwiększa ryzyko pojawienia się tego nowotworu.
Flickr


Magdalena Stefaniszyn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz