Skąd wzięła się nazwa
„banan”?
Co zrobić, by uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli?
Oto kilka ciekawostek
dotyczących produktów spożywczych, z których być może nie każdy zdawał sobie
dotąd sprawę.
W napoju
zawsze rozpuszcza się pewna ilość materiału, którym pokryte jest wnętrze puszki
lub plastikowej butelki. Dlatego gazowane napoje w puszkach zawierają
sześciokrotnie więcej aluminium niż te same napoje w szklanych butelkach.
Regularne
spożywanie bogatego w witaminę C kiwi pomaga nie tylko uchronić się przed
przeziębieniami, ale również poprawia sprawność umysłową i zdolność do
koncentracji. Czyżby kiwi było zdrowszym konkurentem dla kawy?
Wrzucony do
garnka z gotującą się fasolą pasek wodorostów pochłania z niej gazy, które
zwykle wywołują wzdęcia po fasolowej uczcie, a więc jest to doskonały sposób,
aby ich uniknąć.
Nazwa „banan”
pochodzi z języka arabskiego – Arabowie, widząc owoc nie większy od ludzkiego
palca, nazwali go banan, co w tłumaczeniu oznacza właśnie „palec”. W Afryce z
tego owocu produkuje się piwo.
Spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko występowania
raka żołądka. Jednak efekt ten zmniejsza się przy soleniu cebuli, ponieważ
niestety sól kuchenna zwiększa ryzyko
pojawienia się tego nowotworu.
Magdalena Stefaniszyn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz