www |
Mówi się, że śniadanie powinno być obfite, obiad sycący, a kolacja
lekka. Dlaczego tak a nie odwrotnie? Zacznijmy może od tego, co oznacza słowo
„śniadanie”. Po angielsku śniadanie to breakfast,
czyli w dosłownym tłumaczeniu „przerwanie postu”. Jest to pierwszy posiłek
od momentu przebudzenia się, a więc u osób długo śpiących może to być posiłek
zjedzony nawet po 12 godzinach od momentu położenia się spać.
Dlaczego zatem śniadanie powinno być obfite? Budzący się organizm
potrzebuje energii do przejścia z trybu odpoczywania w nocy do wysokiej
aktywności w ciągu dnia. Jest to też
pora, kiedy poziom energii żołądka jest największy, a enzymy trawienne tylko
czekają, żeby zacząć się wydzielać. Dlatego śniadanie powinno zostać zjedzone
do godziny czasu po przebudzeniu i dostarczyć ok.25-30% energii z dziennej racji żywnościowej.
Są jednak osoby, które omijają ten posiłek ze względu na to, że nie są w
stanie nic przełknąć w godzinach porannych, a jeszcze inne zamiast coś zjeść
wolą zapalić papierosa i wypić kawę na pusty żołądek. W obu przypadkach
popełniają ogromny błąd. Konsekwencją braku śniadania jest to, że organizm
będzie pracował na zdecydowanie mniejszych obrotach i będzie odczuwał większy
głód w ciągu dnia. Będzie też próbował nadrobić pominięte kalorie poprzez mniej
racjonalne wybory żywnościowe (wywołując większą ochotę na zjedzenie czegoś
słodkiego), a jednocześnie będzie gromadził zapasy tłuszczu w tzw. "oponce”. Z
kolei zaniedbanie śniadań u dzieci ma bardzo niekorzystny wpływ na ich rozwój
fizyczny i stan zdrowia, kształtuje również u nich złe nawyki żywieniowe na
przyszłość.
www |
Z badań wynika, że osoby spożywające śniadania są bardziej sprawne fizycznie i psychicznie niż te, które go unikają. Przykładowo trening wykonywany po zjedzeniu śniadania może trwać o wiele dłużej niż ten przeprowadzony na czczo, dzięki czemu można spalić więcej kalorii i bez większych przeszkód zbudować sylwetkę oraz poprawić wydolność organizmu. Regularne spożywanie tego posiłku pomaga więc również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
www |
Śniadanie powinno być zawsze konkretne i pożywne. Niestety zjedzenie reklamowanych w telewizji słodkich płatków, ciasteczek, smakowych jogurtów czy masła czekoladowego nie jest najlepszym wyborem. Mają one bowiem niewielką wartość odżywczą, a w późniejszych porach powodują pojawienie się trudnej do opanowania ochoty na słodycze.
Najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone: pełnoziarniste pieczywo, z którego można zrobić kanapki, płatki zbożowe (zwłaszcza owsiane), muesli lub granola, przy czym te ostatnie warto przygotować samodzielnie z oddzielnie kupionych składników, aby uniknąć dużej ilości cukru ukrytego w gotowych produktach. Do tego porcja warzyw i owoców, produkt mleczny w postaci np. mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy twarożku i mamy pełnowartościowe śniadanie. Jeśli chodzi o napoje to o poranku najlepiej wybierać napoje bezkaloryczne, przykładowo kawę lub herbatę bez dodatku cukru, albo wodę z cytryną. Można również uwzględnić samodzielnie przygotowywane soki owocowe i warzywne, ponieważ te z kartonu często są rozwodnione i zawierają dodatkowe słodziki.
www |
Najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone: pełnoziarniste pieczywo, z którego można zrobić kanapki, płatki zbożowe (zwłaszcza owsiane), muesli lub granola, przy czym te ostatnie warto przygotować samodzielnie z oddzielnie kupionych składników, aby uniknąć dużej ilości cukru ukrytego w gotowych produktach. Do tego porcja warzyw i owoców, produkt mleczny w postaci np. mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy twarożku i mamy pełnowartościowe śniadanie. Jeśli chodzi o napoje to o poranku najlepiej wybierać napoje bezkaloryczne, przykładowo kawę lub herbatę bez dodatku cukru, albo wodę z cytryną. Można również uwzględnić samodzielnie przygotowywane soki owocowe i warzywne, ponieważ te z kartonu często są rozwodnione i zawierają dodatkowe słodziki.
Ważne jest jednak nie tylko to,
co je się na śniadanie, ale również sposób spożywania tego posiłku. Pośpiech
często powoduje, że brakuje nam czasu na przygotowanie czegoś
pełnowartościowego i wtedy sięgamy po ”byle co”, „byle by było”. Konsekwencją tego
są zaburzenia zdrowotne i problemy ze składem ciała. A nawet najbardziej
wartościowy posiłek zjedzony w biegu może doprowadzić do niestrawności i problemów żołądkowych. Dlatego tak istotne
jest dokładne przeżuwanie, jedzenie powoli i w spokoju.
Pamiętajmy więc o tym, aby znaleźć czas na przygotowanie i spożycie, a
wręcz nawet celebrowanie śniadania, bo jak widać, nie bez powodu jest ono
nazywane najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz